Sałatka z wędzonym tofu

Wędzone tofu … uwielbiam :), aby mój mężczyzna również się do niego, przekonał, postanowiłam przygotować przepis, który będzie jednocześnie lekki i dogodzi męskiemu, jakże wyrafinowanemu podniebieniu.

  1. Do miski wlewam maślankę lub kefir dodaję przyprawy paprykę, imbir, zmiażdżony ząbek czosnku, sos sojowy. Tofu kroje w szersze słupki i zalewam marynatą. Odstawiam do lodówki na 30 min.

  2. Tofu panieruje w jajku i bułce tartej lub płatkach drożdżowych, ale tak naprawdę możecie je panierować w tym, na co macie ochotę, mogą to być zmielone orzechy, panko, płatki kukurydziane to, na co macie ochotę.

  3. Panierowane tofu smażymy na łyżce tłuszczu.

  4. Rozkładamy talerze, nakładamy po garści sałaty, pomidory i usmażone na rumiano tofu. Wszystko polewamy dwoma łyżkami sosu tajskiego TAO TAO i dekorujemy dowolnymi kiełkami.

Wygląda pięknie i smakuje jeszcze lepiej :) A co najważniejsze tofu coraz częściej gości na naszym stole.

2 Thoughts to “Sałatka tofu”

Skomentuj salatka Anuluj pisanie odpowiedzi