Sałatka z wędzonym tofu

Wędzone tofu … uwielbiam :), aby mój mężczyzna również się do niego, przekonał, postanowiłam przygotować przepis, który będzie jednocześnie lekki i dogodzi męskiemu, jakże wyrafinowanemu podniebieniu.

Tofu zostało zamarynowane i usmażone.

Składniki:

1 wędzone tofu

sałata Twoja ulubiona :) u mnie najczęściej rukola

kilka pomidorków koktajlowych lub pomidory pokrojone w ósemki

sos tajski TAO TAO

kiełki opcjonalnie

jajko

bułka tarta lub płatki drożdżowe

olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia.

Składniki marynaty

pół szklanki maślanki albo kefiru

pół łyżeczki imbiru

pół łyżeczki ostrej papryki

ząbek czosnki

2 łyżki sosu sojowego

Do miski wlewam maślankę lub kefir dodaję przyprawy paprykę, imbir, zmiażdżony ząbek czosnku, sos sojowy. Tofu kroje w szersze słupki i zalewam marynatą. Odstawiam do lodówki na 30 min.

Tofu panieruje w jajku i bułce tartej lub płatkach drożdżowych, ale tak naprawdę możecie je panierować w tym, na co macie ochotę, mogą to być zmielone orzechy, panko, płatki kukurydziane to, na co macie ochotę.

Panierowane tofu smażymy na łyżce tłuszczu.

Rozkładamy talerze, nakładamy po garści sałaty, pomidory i usmażone na rumiano tofu. Wszystko polewamy dwoma łyżkami sosu tajskiego TAO TAO i dekorujemy dowolnymi kiełkami.

Wygląda pięknie i smakuje jeszcze lepiej :) A co najważniejsze tofu coraz częściej gości na naszym stole.

 

 

 

 

 

Leave a Comment