Sałatka z wędzonym tofu
Wędzone tofu … uwielbiam :), aby mój mężczyzna również się do niego, przekonał, postanowiłam przygotować przepis, który będzie jednocześnie lekki i dogodzi męskiemu, jakże wyrafinowanemu podniebieniu.
Tofu zostało zamarynowane i usmażone.
Składniki:
1 wędzone tofu
sałata Twoja ulubiona :) u mnie najczęściej rukola
kilka pomidorków koktajlowych lub pomidory pokrojone w ósemki
sos tajski TAO TAO
kiełki opcjonalnie
jajko
bułka tarta lub płatki drożdżowe
olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia.
Składniki marynaty
pół szklanki maślanki albo kefiru
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki ostrej papryki
ząbek czosnki
2 łyżki sosu sojowego
Do miski wlewam maślankę lub kefir dodaję przyprawy paprykę, imbir, zmiażdżony ząbek czosnku, sos sojowy. Tofu kroje w szersze słupki i zalewam marynatą. Odstawiam do lodówki na 30 min.
Tofu panieruje w jajku i bułce tartej lub płatkach drożdżowych, ale tak naprawdę możecie je panierować w tym, na co macie ochotę, mogą to być zmielone orzechy, panko, płatki kukurydziane to, na co macie ochotę.
Panierowane tofu smażymy na łyżce tłuszczu.
Rozkładamy talerze, nakładamy po garści sałaty, pomidory i usmażone na rumiano tofu. Wszystko polewamy dwoma łyżkami sosu tajskiego TAO TAO i dekorujemy dowolnymi kiełkami.
Wygląda pięknie i smakuje jeszcze lepiej :) A co najważniejsze tofu coraz częściej gości na naszym stole.