Sałatka Cezar
[sam id=”3″ codes=”true”]Sałatka Cezar to prawdopodobnie jedna z najlepszych sałatek. Przepis pierwotnie składał się z sałaty rzymskiej, grzanek czosnkowych posypanych wiórkami parmezanu, wszystko to było skropione kremowym sosem wykonanym z oliwy z oliwek oraz octem lub sokiem z cytryny, odprawione czosnkiem, solą i pieprzem. Wiele osób uważa, że nazwa sałatki pochodzi od wielkiego Cezara z Rzymu. Prawda jest jednak taka, że pierwsza sałatka Cezara powstała wiele wieków później i została wykonana przez meksykańskiego kucharza który nazywał się Caesar Cardini. Chociaż istnieje wiele opowieści jak dokładnie powstała sałatka Cezara jest niepodważalny fakt, że Cardini stworzył ją w miejscowości Tijuana w Meksyku w 1924 roku. Otóż 4 lipca w restauracji w której pracował Caesar Cardini wyczerpały się zapasy, Cardini miał do czynienia z tym, co pozostało i w ten oto sposób powstała sałatka cezara. Obecnie istnieje wiele odmian, z dodatkiem grillowanego kurczaka, łososia lub krewetek, co czyni ją idealnym rozwiązaniem jako lekkie danie główne, a nie jako przystawka lub dodatek.

Składniki sałatka:
- 2 filety z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 sałata rzymska
- 3 małe pomidory
- 2 kromki chleba
- 15g parmezanu, drobno startego
- sól
- pieprz
Składniki dresing:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka skoku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
- Rozpocznij od przygotowaniu dresingu. Do niewielkiej miseczki wlej łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny. Wyciśnij ząbek czosnku, dodaj majonez, 3 łyżki wody i całość zamieszaj.
- Filet rozbij delikatnie, tak aby miał grubość około jednego centymetra, pokrój na kawałki, dopraw solą oraz spora ilością pieprzu. Rozgrzej patelnię, dodaj łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż kurczaka.
- Masło rozpuść na patelni, dodaj pokrojone w kostkę kromki chleba i zamieszaj, ważne aby pieczywo wchłonęło tłuszcz. Smaż przez około 5 min na złoto.
- Umyj liście sałaty i osusz je. W dużej miseczce ułóż liście sałaty, dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory. Do sałaty dodaj kurczaka oraz grzanki, delikatnie zamieszaj. Podawaj posypane parmezanem.
Znakomita, też lubię i pięknie prezentuje się na półmisku 🙂
Wygląda bardzo zdrowo i apetycznie:)