Sałatka Cezar

[sam id=”3″ codes=”true”]Sałatka Cezar to prawdopodobnie jedna z najlepszych sałatek. Przepis pierwotnie składał się z sałaty rzymskiej, grzanek czosnkowych posypanych wiórkami parmezanu, wszystko to było skropione kremowym sosem wykonanym z oliwy z oliwek oraz octem lub sokiem z cytryny, odprawione czosnkiem, solą i pieprzem. Wiele osób uważa, że nazwa sałatki pochodzi od wielkiego Cezara z Rzymu. Prawda jest jednak taka, że pierwsza sałatka Cezara powstała wiele wieków później i została wykonana przez meksykańskiego kucharza który nazywał się Caesar Cardini. Chociaż istnieje wiele opowieści jak dokładnie powstała sałatka Cezara jest niepodważalny fakt, że Cardini stworzył ją w miejscowości Tijuana w Meksyku w 1924 roku. Otóż 4 lipca w restauracji w której pracował Caesar Cardini wyczerpały się zapasy, Cardini miał do czynienia z tym, co pozostało i w ten oto sposób powstała sałatka cezara. Obecnie istnieje wiele odmian, z dodatkiem grillowanego kurczaka, łososia lub krewetek, co czyni ją idealnym rozwiązaniem jako lekkie danie główne, a nie jako przystawka lub dodatek.

Sałatka Cezar
Sałatka Cezar

Składniki sałatka:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 sałata rzymska
  • 3 małe pomidory
  • 2 kromki chleba
  • 15g parmezanu, drobno startego
  • sól
  • pieprz

Składniki dresing:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka skoku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Rozpocznij od przygotowaniu dresingu. Do niewielkiej miseczki wlej łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny. Wyciśnij ząbek czosnku, dodaj majonez, 3 łyżki wody i całość zamieszaj.
  2. Filet rozbij delikatnie, tak aby miał grubość około jednego centymetra, pokrój na kawałki, dopraw solą oraz spora ilością pieprzu. Rozgrzej patelnię, dodaj łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż kurczaka.
  3. Masło rozpuść na patelni, dodaj pokrojone w kostkę kromki chleba i zamieszaj, ważne aby pieczywo wchłonęło tłuszcz. Smaż przez około 5 min na złoto.
  4. Umyj liście sałaty i osusz je. W dużej miseczce ułóż liście sałaty, dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory. Do sałaty dodaj kurczaka oraz grzanki, delikatnie zamieszaj. Podawaj posypane parmezanem.

2 Thoughts to “Sałatka Cezar”

  1. kulinarny blog samanthy

    Znakomita, też lubię i pięknie prezentuje się na półmisku 🙂

  2. Kulinarnie Niebanalnie

    Wygląda bardzo zdrowo i apetycznie:)

Leave a Comment