Sałatka grecka

Kuchnia grecka niewiele się zmieniła na przestrzeni wieków, kontynuuje dziedzictwo starożytnej Grecji i późniejszej kuchni bizantyńskiej. Później przejęła inspirację z kuchni tureckiej oraz żywności z bliskiego wschodu. Greckie jedzenie jest częścią zdrowej kuchni śródziemnomorskiej. Grecy przywiązują wielką wagę do spożywania świeżych produktów, takich jak pomidory, świeże ryby, zioła i warzywa. Grecki posiłek zaczyna się od meze, czyli zakąski składającej się z jednego lub kilu małych dań. Następnie podawane jest danie główne z sałatką i chlebem. Tutaj świetnym przykładem jest sałatka grecka, znana pod nazwą Horiatiki lub sałatką chłopską. Sałatka grecka powinna być przygotowana w odpowiedni sposób, oczywiście składniki odgrywają ważną rolę. Generalnie sałatkę grecką można przygotować o każdej porze roku, wybierając produkty musimy zwrócić uwagę aby pomidory były najwyższej jakości.

Sałatka grecka
Sałatka grecka

Składniki sałatka:

  • 2 duże pomidory
  • 1 ogórek
  • 1 papryka
  • połowa cebuli
  • czarne oliwki
  • kawałek greckiego sera feta
  • nać pietruszki
  • oregano

Przygotowanie:

Rozpoczynamy od pokrojenia pomidorów na średnie kawałki. Następnie kolejno dodajemy ogórka, paprykę, cebulę wszystko to pokrojone w plasterki. Dodajemy czarne oliwki, tutaj należy pamiętać aby wcześniej je odsączyć. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Całość posypujemy szczypta oregano i delikatnie mieszamy. Można przyozdobić natką z pietruszki. Smacznego :)

9 przemyśleń nt. „Sałatka grecka

  1. Ja nie dodaję papryki do tej sałatki. Twoja żółta papryka dodała sałatce blasku :) Dlatego muszę też zastosować. Ładne zdjęcia. Pozdrawiam, Iza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>