Sałatka grecka
[sam id=”3″ codes=”true”]Kuchnia grecka niewiele się zmieniła na przestrzeni wieków, kontynuuje dziedzictwo starożytnej Grecji i późniejszej kuchni bizantyńskiej. Później przejęła inspirację z kuchni tureckiej oraz żywności z bliskiego wschodu. Greckie jedzenie jest częścią zdrowej kuchni śródziemnomorskiej. Grecy przywiązują wielką wagę do spożywania świeżych produktów, takich jak pomidory, świeże ryby, zioła i warzywa. Grecki posiłek zaczyna się od meze, czyli zakąski składającej się z jednego lub kilu małych dań. Następnie podawane jest danie główne z sałatką i chlebem. Tutaj świetnym przykładem jest sałatka grecka, znana pod nazwą Horiatiki lub sałatką chłopską. Sałatka grecka powinna być przygotowana w odpowiedni sposób, oczywiście składniki odgrywają ważną rolę. Generalnie sałatkę grecką można przygotować o każdej porze roku, wybierając produkty musimy zwrócić uwagę aby pomidory były najwyższej jakości.

Składniki sałatka:
- 2 duże pomidory
- 1 ogórek
- 1 papryka
- połowa cebuli
- czarne oliwki
- kawałek greckiego sera feta
- nać pietruszki
- oregano
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od pokrojenia pomidorów na średnie kawałki. Następnie kolejno dodajemy ogórka, paprykę, cebulę wszystko to pokrojone w plasterki. Dodajemy czarne oliwki, tutaj należy pamiętać aby wcześniej je odsączyć. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Całość posypujemy szczypta oregano i delikatnie mieszamy. Można przyozdobić natką z pietruszki. Smacznego 🙂
Ja nie dodaję papryki do tej sałatki. Twoja żółta papryka dodała sałatce blasku 🙂 Dlatego muszę też zastosować. Ładne zdjęcia. Pozdrawiam, Iza
Moja ulubiona sałatka 🙂
Kojarzy mi się z grillem i wakacjami 😀 najlepsza 😀
Pięknie wygląda a jeszcze lepiej smakuje 😉
zapraszam na apetyczni.blog.pl
Uwielbiam tą sałatkę 😀
Wygląda bardzo apetycznie!
Wygląda bajecznie i te kolory 🙂
uwielbiam sałatkę grecką.Ta stronka to coś dla mnie,bo sałatki jadam codziennie. 🙂 Pozdrawiam
klasyka, która nigdy się nie nudzi 🙂